Tentațiile alimentare

tentatii-alimentare

Tentațiile alimentare reprezintă o dorință necontrolată, mult mai intensă decât simpla foame, pentru anumite alimente. De cele mai multe ori aceste tentații includ alimente procesate, produse fast food și alte alimente bogate în calorii și zahăr. Mai jos sunt câteva strategii pentru a rezista tentațiilor alimentare:

Consumul de apă

De multe ori, starea de deshidratare este asociată cu foamea sau poftele alimentare. Dacă se simte o nevoie imperioasă de a consuma un alimente caloric/dulce, se consumă un pahar mare de apă, apoi se așteaptă 20 minute. De multe ori, se va observa că pofta dispare, pentru că organismul avea nevoie de hidratare. Mai mult, se crede că dacă bei apă în mod regulat ai mai multe șanse să ai un apetit redus în timpul meselor și, în timp, să slăbești mai mult.

tentatii-alimentare-apa

Consumul de multe proteine

Consumul de proteine este asociat unui risc mai mic de mânca fără control. Potrivit unui studiu, consumul unui mic dejun bogat în proteine reduce tentațiile alimentare de-a lungul zilei. Doctorii spun că atunci când proteinele reprezintă 25% din totalul caloric, tentațiile alimentare sunt reduse cu circa 60%, iar dorința de a mânca noaptea este mult diminuată.

Îndepărtarea de tentații

Atunci când se simte nevoia de a mânca impulsiv, trebuie impusă o distanță între tine și tentație. De exemplu, se recomandă ieșirea la o plimbare sau un duș, muzică, etc. Există studii care spun inclusiv că mestecatul de gumă mentolată reduce apetitul și tentațiile alimentare.

Planificarea meselor

E nevoie de timp pentru planificarea meselor în avans iar asta va ajuta evitarea tentațiilor alimentare. Știind deja ce se va consuma într-o anumită zi, se elimină din incertitudine și spontaneitate. Dacă nu există griji pentru ce se va consuma la masa următoare, acest lucru va determina diminuarea tentației de a gusta impulsiv.

tentatii-alimentare-plan

Evitarea amânării meselor

Uneori, tentațiile alimentare atrag atenția pentru că se simte senzația de foame. Pentru a evita acest lucru, se respectă mesele principale ale zilei și se țin la îndemână gustările sănătoase precum fructele sau nucile.

Reducerea stresului

Stresul poate fi o altă posibilă cauză a apariției poftelor alimentare. Acest lucru apare mai ales în cazul femeilor. Mai mult, studiile spun că stresul crește și nivelul cortizonul, fapt ce duce la îngrășare. Reducerea stresului poate fi realizată prin meditație, plimbări în parc sau exerciții de respirație.

Atenția la mâncare

Atunci când gândurile sunt concentrate asupra mâncării, devenim mult mai atenți la obiceiurile noastre alimentare si se observa dacă se mănâncă pe fond de stres și în ce cazuri nu se rezistă la tentațiile alimentare. Studiile spun că dacă se ia masa fără TV, smartphone sau alte lucruri care ne distrag atenția, numărul meselor impulsive este redus de la 4 la 1,5 pe săptămână, iar cantitatea de alimente ingerate este mult mai mică.

Somn suficient

Apetitul este de influențat inclusiv de fluctuațiile hormonale. Cum lipsa somnului afectează activitatea hormonală, există date care spun că există o probabilitate mai mare de a ceda tentațiilor alimentare. Studiile spun că persoanele care nu dorm bine au șanse cu până la 55% mai mari de a deveni obezi. De asemenea, lipsa somnului crește riscul de a consuma bombe calorice.

Sportul

Exercițiile fizice moderate au o mulțime de beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, așa că nu este surprinzător că dacă facem sport vom fi mult mai puțin tentați să ne înfigem în prăjitura din frigider. Nu este nevoie să alergăm un maraton însă studiile spun că o plimbare de 15 minute este suficientă pentru a reduce poftele trecătoare.

tentatii-alimentare-sport

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână