De ce nu ar trebui să te înfometezi dacă vrei să slăbești

Probabil că ai aflat de modul în care funcționează pierderea în greutate: pur și simplu, trebuie să arzi mai multe calorii decât să consumi (deficit de calorii).

 Ușor, nu? Ei bine, nu chiar.

Acest lucru ar putea fi dus prea departe, ducând la creșterea riscului de a provoca daune organismului. Atunci când vrei să pierzi în greutate, trebuie să fii atent, înainte de toate, să nu îți periclitezi sănătatea. Și, cu siguranță, acest lucru înseamnă să nu te înfometezi.

Corpul poate fi ușor iritat prin faptul că nu i se dă ceea ce vrea. Când începi un post intermitent sau un regim scăzut în calorii, corpul tău va începe să îți ceară anumite lucruri. Dacă nu primește ceea ce dorește, va începe să provoace consecințe precum:

  • foame intensă;

  • dureri de cap;

  • dureri de stomac;

  • oboseală;

  • letargie.

De ce nu ar trebui să te înfometezi pentru a slabi? Iată câteva motive:

Îți încetinești metabolismul.

Interesant este faptul că, atunci când corpul tău este epuizat din cauza aportului caloric scăzut (sursă întregii tale energii), metabolismul tău (acel lucru misterios care arde calorii) încetinește pentru a conservă energia. Cu alte cuvinte, dacă nu mănânci suficient, corpul tău începe să stocheze grăsimile și energia, deoarece îi spune creierului că este înfometat și nu știe când va veni următoarea sursă de hrană.

Mai mult decât atât, fiind în acest “mod de înfometare”, corpul tău poate începe chiar să scadă masă musculară pentru a conserva energia. Potrivit unor studii, foametea poate duce la păstrarea celulelor adipoase ale corpului în locul masei slabe și masei musculare.

Corpul tău este conceput pentru a te proteja de foame. Își va păstra orice sursă de energie pentru a se menține în viață, chiar dacă această sursă de energie constă în propriile celule de grăsimi și mușchi.

Îți privezi organismul de nutrienți esențiali.

Când corpului tău nu îi oferi cantitatea necesară de calorii pentru a-i asigura o nutriție adecvată, îl privezi de vitaminele, mineralele și aminoacizii-cheie necesari pentru a se menține sănătos. Conform specialiștilor nutriționiști, înfometarea cauzează o mulțime de efecte negative în viață de zi cu zi, cum ar fi:

  • incapacitatea de a efectua activitățile fizice;

  • dificultatea de a regla schimbările de dispoziție și emoții;

  • sistem imunitar slăbit, ceea ce poate duce la apariția mai multor boli;

  • lipsa de vitamine și substanțe nutritive necesare pentru prevenirea și combaterea bolilor.

Foametea, pur și simplu, nu este necesară dacă vrei să slăbești.

În cele din urmă, trebuie știut faptul că, secretul unei pierderi în greutate de succes constă în moderație, nu în înfometare. Nu vei slăbi niciodată dacă încerci să mănânci foarte puțin; mai mult, vei risca să te îmbolnăvești! Un număr de calorii semnificativ și o alimentație inteligentă și plină de nutrienți necesari reprezintă cea mai bună și sănătoasă cale de a scăpa de kilogramele în plus.

Cel mai bine, însă, ar fi să apelezi la ajutorul unui nutriționist care să îți ofere o dietă personalizată, bazată pe nevoile organismului tău.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână