Plan de acțiune pentru ameliorarea alergiilor alimentare

Alergiile alimentare afectează între 6 și 8% dintre copiii cu vârste sub trei ani și aproape 5% dintre adulți, iar numărul cazurilor se află într-o continuă creștere. 

Alergiile alimentare se împart în două categorii:

 • Alergii de tip IgE (imunoglobulina E mediata): sistemul imunitar reacționează la un anumit produs alimentar prin producerea de anticorpi IgE, așa cum este histamina, care produce inflamații și favorizează apariția unor simptome precum mâncărimi, înroșirea pielii, eczeme, dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic.
 • Alergii non-mediate IgE: sunt întâlnite îndeosebi în cazul copiilor, alte părți ale sistemului imunitar reacționează și produc simptome, în special de natură gastrointestinală (diaree, vărsături, constipație, flatulență), însă nu implică producerea de anticorpi IgE.

Îți voi prezenta metoda cea mai eficientă pentru a-ți vindeca alergiile, oferindu-ți șansa să “scapi”de unele dintre ele și să reduci la minimum reacțiile pe care le ai.

Este important să reții că aceste tehnici nu funcționează dacă suferi de boala celiacă sau suferi de alergii cu declanșare imediată, precum cele la arahide sau fructe de mare, care se manifestă prin reacții alergice grave precum astmul. În astfel de cazuri trebuie evitat cu grijă alergenul toată viața, pentru că hipersensibilitatea alergiei IgE cu declanșare imediată este permanentă și neschimbată la alimente.

Ce poți face pentru a preveni și trata alergiile alimentare?

Iată cum poți contracara și chiar vindeca aceste alergii:

 1. Elimină alergenii alimentari

Vei începe prin a elimina strict alergenul și prin a-l înlocui cu nonalergeni, iar asta înseamnă că timp de 3 până la 6 luni vei evita acel aliment.

Pentru început, luăm în considerare un interval de minimum 3 luni.

Citește etichetele de pe conserve și ambalaje, întreabă ospătării din restaurante și asigură-te că eviți un anumit aliment. Dacă este un preferat al tău, trebuie să ai voință să renunți la el și, probabil, vei trece prin câteva simptome de sevraj specifice detoxifierii timp de câteva zile.

Reține că aceste stări înseamnă și sfârșitul suferinței alergice și eliberarea de simptome sâcâitoare, cronice, fizice, mentale și emoționale iar la sfârșitul programului te vei simți atât de bine încât nu vei duce lipsa alimentelor alergice. Simptomele de sevraj reprezintă intensificarea simptomelor pe care le ai deja, printre care dureri de cap, oboseală, tulburări de somn, anxietate, depresie, irascibilitate, amorțire, dureri ale articulațiilor, tulburări digestive și pofte alimentare puternice. Un tratament eficient care contribuie la prevenirea simptomelor severe de sevraj este suplimentarea cu doze terapeutice de vitamina C (luați 1 g pe oră până la 12 g pe zi, timp de 3 zile consecutive).

         2. Mănâncă multe fructe și legume

Consumul de fructe și legume reduce potențialul alergic și îți oferă o cantitate mare de antioxidanți și alte substanțe nutritive.

Consumă cât mai multe alimente organice, mai ales dintre cele pe care le mănânci crude și cu coajă, cum ar fi merele, perele, fructele de pădure, roșiile și morcovii. Multe fructe și legume sunt bogate în quercetina, o substanță nutritivă antialergică ce funcționează că un antiinflamator calmând toate reacțiile adverse. Legumele cele mai bogate în quercetina sunt ceapă roșie, spanacul, morcovul și broccoli iar la fructe se regăsesc merele, strugurii roșii, cireșele, prunele, căpșunele și fructele de pădure, mai ales merișorul și afinele. Dacă ești băutor de cafea, încearcă să o înlocuiești cu un ceai bogat în quercetină

 1. Cât mai puține cereale și produse lactate

În urma cercetărilor făcute de către specialiștii OMS s-au dovedit multe aspecte legate de pericolele unui regim alimentar bogat în produse lactate și gluten sau cel puțin în cereale cu gliadină. Reduce consumul de grâu și diversifică-ți dieta astfel încât să nu includă zilnic cereale și produse lactate.

Consumă ovăz fără gliadină și cereale fără gluten, precum hrișcă, orezul, quinoa, porumbul și meiul. 

Descoperă produsele fără gluten din magazinul VVV

            4. Consumă alimentele prin rotație

Elaborarea unui nou plan de alimentație pentru a nu consuma zilnic aceeași hrană este, după evitarea alergenilor, vindecarea permeabilității intestinale – cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a contracara și preveni apariția unei alergii alimentare.

Consumul prin rotație înseamnă că vei mânca acel aliment o dată la 3 sau 4 zile, de preferință mai puțin frecvent, în urmă testării și identificării alimentelor la care ești alergic. Cele mai comune 20 de alergii alimentare IgG cu declanșare întârziată sunt: laptele de vacă, glutenul din grâu, secară și orz, drojdia, albusul de ou, nucile caju, gălbenușul de ou, usturoiul, soia, nucile braziliene, migdalele, porumbul, alunele, ovazul, lintea, kiwi, ardeiul iute, semințele de susan, semințele de floarea-soarelui și arahidele.

Astfel, cel puțin în primele 3 luni după eliminarea completă a tuturor alergenilor alimentari, rotește cu grijă alimentele pe care testul pentru alergii sau medicul te-a sfătuit să le rotești sau, dacă nu ai aceste informații, aplică principiul la tot ce mănânci, și cu siguranță la cei 20 cei mai comuni alergeni alimentari.

Rotația împiedică dezvoltarea alergiilor și dependenței, încurajează o dietă mai echilibrată, neprocesată și fără aditivi și facilitează digestia. 

Mai jos îți prezint câteva sfaturi suplimentare pentru a face dieta prin rotație un succes:

 • Cumpără cu atenție și consumă alimente simple și proaspete
 • Evită complet alcoolul – el reprezintă una dintre cauzele principale ale permeabilității intestinale
 • Consumă zilnic o salată mare de legume proaspete.
 • Alegerea sosului este foarte importantă și consumă uleiuri prin rotație.
 • Bea zilnic minim 8 pahare de apă îmbuteliată sau filtrată
 • Încearcă să nu mănânci nimic după ora 7 seară și pregătește pentru ultima masă din zi un preparat mai ușor.
 • Nu controla caloriile și nu te înfometa. Concentrează-te asupra unei nutritii optime și a sănătății.

Cum să reintroduci alimentele?

În funcție de alergie, îți prezint cele mai bune alimente pe care le poți reintroduce și sfaturi pentru eficientizarea procesului de reintroducere:

 • Dacă ai evitat produsele lactate, îți recomand să testezi întâi un iaurt bio iar dacă nu apare nicio reacție într-un interval de 5 zile, încearcă laptele de vacă.
 • Dacă ai evitat grâul, îți recomand să încerci un produs strict pe bază de grâu, iar în cazul ovazului, se poate face un terci cu apă pentru a-l testa.
 • Ouăle se testează cel mai bine dacă se mănâncă doar gălbenușul gătit iar dacă în 5 zile nu sunt reacții, atunci se testează și albusul.
 • Lasă întotdeauna un interval de o săptămână înainte de reintroducerea noilor alimente iar toate reacțiile și simptomele trebuie să fie monitorizate și după perioada de testare.
 • Când simptomele alergice dispar și începi să mănânci din nou acele alimente, fii foarte atent să eviți toate alimentele pe care le-ai consumat în cele 3 zile de dinaintea apariției reacției alergice.
 • Nivelurile de suplimentare zilnică pentru stimularea sistemului imunitar: vitamina A – 1500mcg, Betacaroten – 500 mcg, Vitamina B6-20 mg, Magneziu- 200 mg, Zinc- 15 mg , Vitamina C- 1g.
 • Probioticele contribuie la rândul lor la calmarea tractului digestiv reactiv și la reducerea potențialului alergic.

Articol publicat si pe Viata Verde Viu   

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână