Despre obiceiuri sănătoase și superalimente. Interviu cu Diana Grindley (Serghe), nutriționist

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.

Diana Serghe: Îmi place să cred despre mine că sunt energie, putere, motivație și determinare pentru unii, inspirație pentru alții. Sunt vegetariană din 2011 și a fost o decizie personală, însă, de atunci, tot stilul meu de viață s-a modificat, în bine evident, de la alimentație până la mișcare, aspirații și cum îmi petrec timp liber, nivelul de concentrare și energie.

Am absolvit Facultatea de Marketing din cadrul ASE și masterul în Management și Comunicare în Afaceri și am lucrat peste 15 ani în corporații și diferite domenii, precum vânzări, achiziții și marketing, însă fericirea mea se află în afara orelor petrecute la birou. Sportul și preocuparea mea pentru o alimentație sănătoasă sunt câteva din pasiunile mele.

Într-o zi mi-am spus: Diana, nu poți câștiga, dacă nici măcar nu intri în joc. Așa că am demisionat și mi-am urmat visul: să ajut oamenii prin consiliere nutrițională, în urma cursurilor de specialitate în acest domeniu.

VVV: Prin ce se diferențiază serviciile tale de altele de pe piață?

D.S.: Proiectul meu de consiliere nutrițională Dieta-Fit se adresează celor care își doresc să se conecteze la sănătate prin nutriție și psihonutriție. Acest concept studiază relația dintre minte și mâncare, însă psihonutriția nu studiază doar relația pe care o avem cu mâncarea, ci și tiparele emoționale moștenite, formate și adânc încorporate în alegerile alimentare, analizează diferite comportamente, cum ar fi consumul datorat stresului.

Scopul este de a ajuta oamenii să facă schimbări pe termen lung în obiceiurile lor alimentare, care să le îmbunătățească calitatea generală a vieții.

VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?

D.S.: Mai întâi ne formăm obiceiurile alimentare, apoi acestea ne formează pe noi. Învinge-ți obiceiurile proaste sau te vor învinge ele pe tine. Lucrurile nu sunt greu de făcut . Greu este să te pui în starea de a le face.

Există o interacțiune complexă între ceea ce mâncăm, modul în care mâncăm și când mâncăm – și modul în care acest lucru ne afectează biochimia. Biochimia noastră este responsabilă pentru dezvoltarea și funcționarea tuturor celulelor și organelor noastre – corpului și creierului – inclusiv a minții și a bunăstării noastre emoționale.

Pe lângă planul nutrițional personalizat, iau în considerare contextul în care pacientul meu mănâncă, împreună cu alte variabile care facilitează sau afectează negativ o dietă sănătoasă.

VVV: Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?

D.S.: Gândurile, sentimentele și comportamentul nostru sunt toate afectate și, la rândul lor, afectează procesele biochimice. De asemenea, ele ne influențează apetitul, modelele de somn, metabolismul și nivelurile de energie. Întreruperile din aceste căi se referă la stres, anxietate, depresie, psihoză, schimbări de dispoziție, pofte și dependență. Problemele cu sănătatea mentală și emoțională sunt aproape întotdeauna asociate cu un dezechilibru de neurotransmițători, hormoni, bacterii intestinale și micronutrienți vitali – vitamine, minerale și aminoacizi. Cel mai frecvent lucru se observă la persoanele stresate, cu stări de epuizare, anxietate, depresie, traume, oboseală, agresivitate, iritabilitate și schimbări de dispoziție. Aceste principii de echilibrare emoțională, mentală și fizică prin abordarea unei alimentații sănătoase și echilibrate sunt valabile pentru toată lumea.

Când simți că ești tentat să mănânci alimente mai puțin sănătoase, îți recomand meditația, cititul, ascultă muzică, mișcă-te 5 minute, ieși la o plimbare, ascultă ceva amuzant pentru că râsul e terapeutic, bea un pahar cu apă, sună pe cineva drag sau, de ce nu , dormi pentru că lipsa somnului crește senzația de foame și pofte sau încearcă un duș cu uleiuri esențiale.

VVV: Folosești superalimente și suplimente naturale în dieta ta? Dacă da, pe care dintre acestea le recomanzi în mod frecvent clienților tăi?

D.S.: Folosesc nenumărate plante, ceaiuri, semințe, pudre bio și mix-uri de condimente, dar îmi trebuie cel puțin o zi să vorbim despre acest subiect. Recomand Matcha pentru o sursă bogată de antioxidanţi și adjuvant în detoxifierea organismului, păstura pentru protecția ficatului și a tubului digestiv, de asemenea, previne și tratează anemiile, și semințele chia, o sursă excelență de acizi grași Omega 3 și foarte benefice pentru sănătatea inimii, a pielii, pentru sistemul digestiv. Ca și suplimente, iau Vitamina D începând cu luna septembrie până în aprilie și cure de 2-3 luni cu Magneziu, Omega 3 și complex-uri de B-uri.

VVV: Care este cel mai comun sfat pe care îl dai celor care vor să slăbească?

D.S.: Peste 20 de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai făcut, nu din cauza celor pe care le-ai făcut.

Concentrează-te asupra preocupărilor care-ți fac plăcere și nu au legătură cu mâncarea.

Îți împărtășesc câteva idei de a evita tentațiile culinare:

  1. Nu te uita la emisiuni culinare și nu cauta rețete pe bloguri sau în cărți.
  2. Nu pleca la cumpărături cu stomacul gol.
  3. Nu lăsa mâncarea la vedere în casă sau la birou și nu ține alimente care te predispun poftelor.
  4. Ridică-te după ce ai mâncat și strânge masa.
  5. Încearcă să nu mai fii singura persoană din casă care se ocupă de organizarea alimentelor sau prânzului la birou.
  6. Nu transforma mâncarea într-un subiect preferat de discuție.
  7. Înlocuiește pofta de mâncare cu pofta de viață!
  8. Scrie pe o foaie 5 motive pentru care vrei să slăbești și ține-o la vedere.

VVV: Ai un model în viață? Există o persoană care să fi avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta profesională?

D.S.: De-a lungul evoluției mele personale și profesionale, am avut lângă mine mentori și manageri de la care am luat ce e mai bun, însă toți mi-au insuflat putere decizională, finalizarea proiectelor și să îmi urmez visul până la capăt.

VVV: Primim foarte frecvent întrebarea: Ce pot face dacă am ulcer gastric sau reflux gastro-esofagian și nu pot mânca fructe și legume crude? 

D.S.: Arsurile gastrice sunt rezultatul meselor bogate în grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale.  Pentru că tratamentul bolii de reflux gastroesofagian să dea rezultate, trebuie evitate alimentele și băuturile care pot determina creşterea acidităţii gastrice sau fermentarea, cum ar fi : alimentele prea dulci sau prea sărate, afumăturile, grăsimile și, în general, toate alimentele procesate, consumul de alcool și de substanțe ce conțin cafeină precum: cafea, cola, ceai oriental, ceai negru, ciocolată, precum și consumul de ceai, băuturi și dulciuri ce conțin mentă.

Nu se consumă alimente prea fierbinți, ce congestionează mucoasa tractului digestiv superior, dar nici prea reci, deoarece produc vasoconstricție.

Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist gastroenterolog, este foarte importantă suprimarea factorilor de risc, și anume: scăderea în greutate, stoparea fumatului și evitarea consumului de alcool, cafea, ciocolată, a sucurilor carbogazoase de citrice  etc. Este important să ai 5-6 mese/zi, într-o atmosferă relaxată, calmă, fără conflicte și să eviți în timpul mesei lectura, privitul la televizor sau computer.  Pentru scăderea travaliului gastric recomand o bună masticație a alimentelor.  Evită să iei masă cu 2-3 ore înainte de culcare și întinderea la orizontală cel puțin 30 minute după o masă principală.

VVV: Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni și au nevoie de sfaturi personalizate în privința alimentației?

D.S.: Se iau în calcul foarte mulți factori și indicatori: tipul afecțiunii, intoleranțe și alergii alimentare, tipul metabolismului și necesarul zilnic alimentar și de suplimente, stilul de viață, posibilitatea de mișcare, probleme de sănătate mentală și emoțională, dezechilibre de neurotransmițători, hormonale, etc. În baza analizelor medicale, a testelor de alergii și intoleranțe și implicarea doctorilor, consilierea mea va veni în completarea tratamentelor prin planuri personalizate nutriționale și recomandarea unor suplimente.

VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când ești obosită, stresată, nervoasă, ce faci pentru a scăpa de pofte?

D.S.: Poftele există doar în mintea noastră, ele nu au viață lungă dacă reușeșți să îți distragi mintea de la ele. Ideea e să acționezi în direcția opusă impulsului, să îți găsești o altă activitate sau preocupare.

Este normal să îți fie poftă, dar nu pofta în sine este problema, ci cantitatea cu care îți faci pofta.

Fă-ți poftele cu variante hipocalorice, de exemplu merișoare în iaurt, banane cu iaurt și cacao la blender, un măr, un iaurt cu nucă și miere.

Notează în agendă ce poftă te stârnesc și în ce context apar. Ce alimente simți nevoia să consumi? În ce moment al zilei se instalează poftele și cum te simți? Dacă sunt legate de evenimente tensionate sau plăcute din viața ta, înseamnă că pofta marchează instalarea unui tipar de comportament alimentar cu implicații emoționale. Consideră pofta mai degrabă ca pe un semnal de alarmă care îți arată că trebuie să înțelegi mai bine atitudinea față de mâncare și să faci o schimbare, decât ca pe un dușman înrăit al siluetei.

VVV: Ce părere ai despre postul intermitent? Ai recomanda acest tip de post și cui?

D.S.: Postul intermitent este un trend în nutriție, popular și în lumea fitness-ului, care oferă promisiunea de a slăbi rapid, scăderea colesterolului sau reglarea glicemiei, prin reducerea aportului caloric al organismului pentru perioade limitate de timp, perioade alternate cu aportul normal de alimente. Acesta este un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de varianta aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente de 8 până la 24 de ore. Postul intermitent ajută la reglarea zahărului în sânge, reduce rezistența la insulină și luptă împotriva inflamațiilor.

 

Postul intermitent cu siguranță nu este pentru oricine. Nu-l recomand copiilor, adolescenților, persoanelor mai în vârstă și persoanelor subponderale. Înainte de a începe postul intermitent ar trebui să se consulte cu medicul: pacienții bolnavi de diabet sau insuficiență cardiacă și persoanele care folosesc în mod regulat medicamente pentru tensiune arterială. 

Îl recomand pentru cei care nu au timp pentru mese regulate sau nu vor să gătească, pentru cei care au un apetit crescut, pentru cei care vor să slăbească rapid și să scape de grăsimea corporală, dar să păstreze masa musculară.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

D.S.: „Zahăr bun, zahăr rău – Metoda ușoara a lui Allen Carr” – Cum să te eliberezi de dependență de zahăr și carbohidrați.

VVV: Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?

D.S.: Pe platformele de educație online (Coursera este una dintre acestea) sunt foarte multe cursuri gratuite oferite de universități internaționale despre studii în nutriție. Îmi place să mă documentez din cărți mai mult decât din online și aici vă recomand o carte ușor de citit cu informații foarte utile – Sănătatea prin alimentație de Dr. George Pamplona-Roger, medic chirurg și expert în sănătate publică. Mai ascult podcast-uri, când fac sport sau sunt în trafic, iar unii din preferații mei e Dr. Grundy – https://drgundry.com/.

VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

D.S.: Din păcate, generația de astăzi nu beneficiază în școli de educația unei alimentații sănătoase, singurele surse vin din mediul online sau din educația părinților. Tentațiile alimentare sunt peste tot, tehnologia nu îi încurajează să facă mișcare și atunci planul meu pe viitor e să organizez astfel de proiecte de educație nutrițională în rândul adolescenților.  

De curând am încheiat o colaborare foarte frumoasă și interactivă cu Life Style Zone, o comunitate de specialiști din diferite domenii prin care organizăm workshop-uri cu scop educativ adresate tuturor celor interesați de nutriție, mișcare și un stil de viață sănătos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână